Inloggen

Dresscode

 

White tie

Dames dragen een lange galajurk met diep decolleté en lange handschoenen tot over de elleboog. De heren gaan in rokkostuum.

 

Black tie

U kunt in een korte of lange jurk gaan, maar is er sprake van een diner, dan wordt u in het lang verwacht. Handschoenen zijn niet verplicht, maar mogen wel. Ze zijn niet langer dan tot aan de elleboog. Het decolleté is netjes. Wilt u het spannender, dan kunt u een rugdecolleté nemen. Open schoenen met hak passen er perfect bij. De heren komen in smoking.

 

Cocktail

De dames gaan in een korte glamorous jurk met bijvoorbeeld glitters. De jurk kan verschillende lengtes hebben van net boven de enkel, tot aan de knie of over de knie, maar wel hoort de jurk uit één stuk te zijn. Bijpassende sieraden, tas en schoenen en overdag kan er een hoed bij gedragen worden. De armen mogen bloot zijn. Liefst geen horloge dragen. De heren gaan in een donker pak met das en zwarte schoenen.

 

Tenue de ville

Een mooie jurk, (broek)mantelpakje, het liefst tot op de knie. Een clutch erbij is heel gepast. Blote benen is uit den boze, dus panty’s zijn een must.

 

Pink tie

U kunt kleding naar eigen keuze dragen.

 

 

Etiquette

 

Handschoenen

Als iemand u wilt begroeten, trekt u dan uw handschoen niet uit. Eventuele ringen worden onder de handschoenen gedragen. Armbanden draagt u eroverheen. Bij een avondjurk met dresscode white tie worden lange handschoenen gedragen. Bij smoking dragen de dames een lange of korte jurk met halflange handschoenen. Tijdens het dansen mag u de handschoenen aanhouden, als u echter hapjes eet moeten ze uit. Bij een groot diner of souper houdt u de handschoenen aan tot na de soep. Een bruid draagt korte handschoenen.

 

Shawls

In plaats van een jas is het ook chique en elegant om een shawl bij uw jurk te dragen. Voor veel dames is dit de perfecte oplossing om de armen te bedekken en bij een officiële ceremonie ziet u er gekleder uit. Een jurk is vaak bloot en de shawl beschermt u tegen de kou. 

 

Paraplu’s

Als u een paraplu gebruikt, houd dan rekening met andere mensen in uw buurt. Houd de paraplu iets hoger, zodat niemand er last van heeft. Als u ergens naar binnen gaat, doet u de paraplu dicht. Zet de paraplu rechtop, zodat deze kan drogen. Zo blijft de paraplu langer mooi.

Mocht u naar een polo- of golfwedstrijd gaan, neem dan geen paraplu mee. Deze belemmert het zicht van de mensen achter u. U kunt dan beter een jas met capuchon of een hoed dragen.

Regent het heel erg hard en loopt er iemand zonder paraplu, wees dan zo aardig deze onder uw paraplu mee te laten lopen.

 

Hoeden

Tenue de Ville: een hoed hoeft niet bij een Tenue de Ville-pakje gedragen te worden, maar het mag wel. Een vrouw draagt een nette rok, mantelpakje of geklede jurk met panty of kousen. De hoed mag u ophouden.

 

Black tie / smoking: hierbij draagt de vrouw een klein dopje of fascinator. De vrouw draagt een korte of lange, feestelijke jurk.

 

White tie: draag hierbij geen hoed of fascinator. Lange handschoenen zijn gepast en deze draagt de vrouw bij een lange jurk. Draag geen lange rok met blouse, tenzij het een geheel is.

 

Jacquet: overdag draagt de dame een hoed.

Een hoed, de schoenen en de tas zijn in principe altijd van dezelfde kleur. Een hoed draagt men naar rechts.

Vrouwen mogen altijd hun (gelegenheids-)hoed ophouden. Volgens de etiquette doet de vrouw haar hoed na 18.00 uur af.

Mannen dragen binnenshuis geen hoed. Buitenshuis zetten de heren hun hoed af tijdens plechtigheden of officiële gelegenheden.

Zet de hoed af wanneer andere mensen er last van hebben.

Een hoed kan gedragen worden bij officiële en feestelijke gelegenheden zoals een huwelijk, doop of begrafenis.

Bij een huwelijk kan het bruidspaar ervoor kiezen dat de gasten een hoofddeksel dragen, maar in de regel dragen vrouwelijke gasten alleen een hoed wanneer de moeder van de bruid dit doet. Zij is namelijk, na de bruid, de meest belangrijke vrouw op de dag van de bruiloft.

 

Tassen

Een tas is een aanvulling op uw kleding, maar de kleur hoeft niet exact overeen te komen met de kleur van uw schoenen. Zorg er wel voor dat de kleuren niet met elkaar botsen.

Vaak zegt men dat je een tas niet op de tafel mag leggen, maar vergeet niet dat een tas bewonderd mag worden. Dus mocht u beeldschone, kleine tas hebben, dan mag u deze bij een diner aan een ronde tafel achter uw waterglas, richting het middelpunt van de tafel, leggen. Bij een diner aan een tweepersoonstafel legt u uw tas aan de rechterzijkant van de tafel. U kunt uw tas ook op schoot nemen (onder uw servet) of u legt deze achter op uw stoel. Hang uw tas nooit aan de rugleuning van een stoel en leg uw tas ook nooit op de grond. Dan kunnen er spullen uitvallen en kan de tas in de weg liggen. Bij een goed restaurant wordt er voor de tas een krukje naast u neergezet. Een handtas draagt u altijd in de linkerhand, dan heeft u uw rechterhand vrij om mensen te begroeten en handen te schudden.

Vraag nooit of een tas echt is en hoeveel de tas gekost heeft!

 

Schoenen

Schoenen zien er altijd verzorgd en gepoetst uit.

Onder een kort rokje is het leuk om een mooie schoen met hak te dragen, maar onder een lange jurk gaat het alleen om de neus en is een (hoge) hak niet een vereiste.

Bij een formele aangelegenheid dient men altijd een panty te dragen ook al is het nog zo heet.

 

Sieraden

Draag niet te veel sieraden. Hier geldt de gouden regel: less is more. Zorg dat de sieraden deel uitmaken van het geheel en ze bij uw kleding passen. Combineer bijvoorbeeld enkele blikvangers, zoals opvallende oorbellen en een mooie armband, voor een sophisticated effect. Kijk uit voor de combinatie van verschillende materialen. Draag geen zilver met goud. Als u een wat vollere hals heeft, kies dan niet voor een klein kettinkje. Heeft u brede polsen, accentueert u deze dan niet met grote armbanden.

Een diadeem of bloem kunt u bij uw avondjurk dragen. Een horloge mag niet bij een avondjurk gedragen worden. Parels vertegenwoordigen reinheid en worden veel door bruiden gedragen. Tegelijk staat de parel ook voor verdriet, omdat deze op een traan lijkt. Parels worden daarom ook bij rouwplechtigheden gedragen.

Bij een cocktailjurk is het beter om geen horloge of uurwerk te dragen.

 

Dress for succes: de eerste indruk...

Het is belangrijk dat u zich zakelijk en smaakvol kleed. Dat wil zeggen; geen te korte rokjes, niet te diep decolleté, niet te strakke kleding.
Zorg er ook voor dat uw haar netjes zit, u niet teveel make-up op heeft en dat u geen overdaad aan sieraden draagt. Bescheiden is " the Key".
Uiteraard mag een panty (zonder haal) onder het jurkje of pak niet ontbreken.

 

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Let op! Deze site maakt gebruik van cookies.

Verander je browsersettings of ga er anders mee akkoord. Lees meer

Akkoord